Catan
Catan is een bekend en geliefd spel onder jong en oud, ook wel bekend als Kolonisten van Catan of domweg Kolonisten voor velen. Catan kwam voor het eerst uit in 1995 maar is sindsdien uitgegroeid tot een reeks met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren en tientallen uitbreidingen en varianten.
Het spel is geliefd omdat het simpel en makkelijk te begrijpen is, maar toch veel verborgen strategieën heeft. Met goed onderhandelen, slim bouwen en wat geluk wordt jij de grootmacht in Catan.
Waar gaat Catan over?
In Catan proberen spelers de dominante kracht op het eiland Catan te zijn door nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Bij elke beurt worden dobbelstenen gegooid om te bepalen welke grondstoffen het eiland produceert. Spelers bouwen door grondstoffen (schapen, tarwe, hout, baksteen en erts) uit te geven die worden afgebeeld op deze grondstofkaarten; elk landtype, met uitzondering van de onproductieve woestijn, produceert een specifieke hulpbron: heuvels produceren baksteen, bossen produceren hout, bergen produceren erts, velden produceren tarwe en weilanden produceren schapen.
Hoe speel je Catan?
De opstelling omvat het willekeurig plaatsen van grote zeshoekige tegels (elk met een grondstof of de woestijn) in een honingraatvorm en omringen ze met watertegels, waarvan sommige ruilhavens bevatten. Cijferschijven, die overeenkomen met dobbelstenen (er worden twee 6-zijdige dobbelstenen gebruikt), worden op elke grondstoftegel geplaatst. Elke speler krijgt twee nederzettingen (denk: huizen) en wegen (stokken) die op hun beurt op kruispunten en randen van de grondstoftegels worden geplaatst. Spelers verzamelen een hand met grondstofkaarten op basis van de hexadecimale tegels waaraan hun laatst geplaatste huis grenst. Een overvaller wordt op de woestijntegel geplaatst.
.Een beurt bestaat uit het eventueel spelen van een ontwikkelingskaart, het gooien van de dobbelstenen, iedereen die (misschien) grondstofkaarten verzamelt op basis van de worp en positie van huizen (of opgewaardeerde steden - denk aan hotels) tenzij er een 7 wordt gegooid, het inleveren van grondstofkaarten (als mogelijk en gewenst) voor verbeteringen, kaarten ruilen bij een haven en grondstofkaarten ruilen met andere spelers. Als er een 7 wordt gegooid, verplaatst de actieve speler de overvaller naar een nieuwe hexadecimale tegel en steelt hij grondstofkaarten van andere spelers die gebouwen naast die tegel hebben gebouwd.
Punten worden verzameld door nederzettingen en steden te bouwen, de langste weg en het grootste leger te hebben (van sommige ontwikkelingskaarten), en bepaalde ontwikkelingskaarten te verzamelen die eenvoudig overwinningspunten opleveren. Wanneer een speler 10 punten heeft verzameld (waarvan sommige in het geheim gehouden kunnen worden), kondigt hij zijn totaal aan en claimt de winst.
Spel van het jaar en andere prijzen Catan
Catan heeft meerdere prijzen gewonnen en is een van de meest populaire spellen in de recente geschiedenis vanwege het geweldige vermogen om zowel ervaren gamers aan te spreken als degenen die nieuw zijn in de hobby.
Overzicht uitbreidingen en vervolgen van Catan
Door het grote succes en de open gameplay van Catan zijn er over de jaren vele uitbreidingen, vervolgen en verschillende versies op Catan gemaakt. Van directe uitbreidingen zoals Zeevaarders, en gehele verhaal en campagne modules als Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers. Een overzicht vind je hieronder:
- Catan: 25 Jaar Jubileum
- Catan: Zeevaarders
- Catan: Steden en Ridders
- Catan: Steden en Ridders 5 - 6 Spelers Uitbreiding
- Catan: Piraten en Ontdekkers
- Catan: Piraten en Ontdekkers 5 - 6 Speler Uitbreiding
- Catan: Kooplieden en Barbaren
- Catan: Kooplieden en Barbaren 5-6 speler uitbreiding
- Catan: De Legende van de Veroveraars
- Catan: Legende van de Zeerover
- Catan: Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers
- Catan: Junior
- Catan: Cosmonauten
- Catan: Reiseditie
- Catan Histories: Rise of the Inkas
- A Game of Thrones Catan – Brotherhood of the Wall
- Catan: Het Dobbelspel
- Catan: Het Duel
- Catan: Het Snelle Kaartspel